Sortera efter:

Allmänna råd om skidor

Vallning

Glidytorna på skidorna ska du inte rengöra med valla väck som man gör med fästvallan. Måste man rengöra glidytorna så finns det 2 saker att göra.

Fukta en trasa med valla väck och rengör. Men de får absolut inte vara några mängder av valla väck på glidet. Det bästa är att ta något billigt paraffin och smälta på. Medans paraffinet är varmt, sickla bort det.

Nya skidor bör stenslipas, pga av att de flesta slår sig lite, samt att de får en hård yta på belaget som kan vara svårt att få ned paraffin i.

Grund paraffinering av nya skidor alt stenslipade skidor. De kan vara väldigt känsliga mot värme från vallajärnet. Använd rikligt med paraffin första varvet när du grundar skidorna. Men allra bäst är att lämna in dom på en Hotbox grundning. Hotboxen gör ett enormt jobb, där sparar du många timmars vallning. ( läs om Hotbox under stenslipning/Vallning )

Ang paraffiner så behöver man inte använda de dyraste paraffinerna som motionär. En bra regel är att ju fuktigare snön är, desto mer tjänar man på att ha fluorhaltiga paraffiner. Så vid torrt klimat, så går de billigare paraffinen nästan lika bra, Kom ihåg att ge skidorna vård, dvs paraffinera skidorna så fort som de ser lite grå ut. ( och helst innan de har blivit grå. ) Eliten paraffinerar sina skidor efter varje skidtur.

Det som kommer mer och mer,och det som vi ser framtiden i. Det är vätskevallor ( fluider ). Idag så har de Zipps samma slitstyrka som blockparaffiner. Men för att kunna använda vätskevallor så måste man värma in en blockparaffin som grund i belaget. Därefter så kan man bara valla med vätskevallor.

Fästvalla kan vara lite lurigt runt nollan. En bra regel är att man vallar för lite kallare fören hemma, och tar med sig en valla som är för lite varmare temperatur med sig. Kom ihåg din fästzon, vallar du utanför din fästzon så får du skidor som kan gå fruktansvärt tungt.

 

Skidor

Idag så finns det en mängd skidor på marknaden. När man ska välja skidor så är det spannet ett av de absolut viktigaste. Spannet väljer man efter hur tränad man är alt åkteknik.. Generellt så kan man säga att en billigare skida har ett mjukare spann, samt ett lite sämre belag. Dyrare har ett hårdare spann med ett bättre belag.

Spann = Belaget som ligger i "luften" när man belastar båda skidorna med sin kroppsvikt.


Stavar

Här väljer man efter sin armstyrka. Många går på riktigt dyra kolfiberstavar som är otroligt lätta och styva. Men väldigt lätt att bryta av efter slag mot staven. Har man dyra kolfiberstavar så gäller de att skydda dessa under transport. Många aluminiumstavar/ glasfiber är ganska lätta och håller mot slag = en bra motionsstav. 

 

Skor

Här finns en mängd olika märken, varav 3 st bindningstyper som passar till skidskor som finns på marknaden.Försök att hitta rätt sko för er direkt. Att byta skor efter något år kan kosta mycket pengar beroende på hur många skidor man har. Vi kan ge ett råd att satsa på en varm skön sko, som kostar lite mer. Det har man igen i bindningsbyte.